Blogg

Varför göra allt själv?

21 maj 2019

I vår svenska kultur är vi (de flesta av oss) uppfostrade med att "bra karl reder sig själv" – det vill säga, man ber helst inte andra om hjälp, utan ser till att klara allt själv, men det kanske är på väg att förändras. Åtminstone de unga som nu växer upp, är vana vid att mamma och pappa hjälper till om de bara kan. De brukar inte tveka om att be mamma eller pappa hjälpa till om de bara kan när de ska flytta. Värre är det mamma och pappa, som är vana vid att man inte ber andra om hjälp även när man skulle behöva det. I andra länder och kulturer är man van vid att be hela släkten om hjälp – och släkten är van vid att ställa upp när det behövs. I många andra länder, lever man och bor mycket närmare varandra. Då gör man saker tillsammans. De tänker att tillsammans är man starkare än när man bara är en.

I Sverige frågar vi inte andra om hjälp

I det gamla bondesamhället, var man van vid att man i byn hjälper varandra. Skulle man resa ett tak (där kommer namnet "taklagsfest" från – då man hade fest, efter att man hade lagt taket tillsammans) frågade man alla grannarna om hjlälp. Och alla grannarna kom och hjälpte till, eftersom de visste att en vacker dag är det de som behöver hjälp, och då ställer man upp för varandra. Idag har byarna upphört att finnas. Vi bor i stora städer, och grannarna i byn finns inte på det sättet längre. Vi har slutat ställa upp för varandra – på gott och ont. Istället har vi lärt oss att "bra karl reder sig själv", vilket egentligen inte är så bra. I andra länder och på andra språk lär vi oss att "no man is an island", med betydelsen att "ensam är inte stark".

Vi anlitar proffsen hellre än ber om hjälp

Vi har lärt oss att inte be varandra om hjälp, utan är numera vana vid att anlita företag som vi betalar för, när vi behöver hjälp. Vi har ett omfattande tjänstesamhälle på det sättet. Den enas levebröd är att hjälpa till att flytta, mot betalning, och det är upp till den som får hjälpen att betala en viss summa för att få hjälpen. Det är varken bättre eller sämre mot hur andra gör, eller hur man gjorde förut i det svenska bondesamhället. Det är bara annorlunda.

Hyra buss – en checklista

11 maj 2019

Ska ni hyra buss till skolklassbuss, resaen eller pensionärsföreningen? Eller kanske för att skjutsa alla bröllopsgäster mellan vigseln och festlokalen. Allt för många väljer att kontakta bussbolag utan att först tänkt över behov. Glöm inte heller att jämföra priser. Vi rekommenderar Ramnäs Buss, ett populärt och uppåtgående bussföretag. 

Hur många ska åka med bussen?

Bussbolagen har generellt många olika bussar som kan hyras. Det mest kostnadseffektiva är att hyra bussar som har lika många säten som personer som ska åka med. Kanske är det bättre att hyra en buss som fylls helt och sedan komplettera med en minibuss. Detta istället för att hyra en så stor buss att enbart hälften av platserna blir upptagna.

Vad kostar det?

När du vet ert behov blir det även lättare att be om offert från flera bussbolag. Priset kan självklart skilja en hel del beroende på vilka bussar de erbjuder och vilken service som ingår i priset. Ska ni ha bussen flera dagar, eller göra en längre resa, kan det även vara värt att ta in priser från bussbolag från andra städer.

Bor ni i Västerås kan ni lika gärna hyra buss från Stockholm om det exempelvis är en bussresa till fjällen eller till Danmark. Den lilla sträckan mellan Västerås och Stockholm ökar knappast totalkostnaden för att hyra bussen nämnvärt.

Bara skjuts eller även buss på plats?

Vill ni hyra buss enbart som transportmedel mellan punkt A och punkt B? Eller vill ni ha tillgång till bussen när ni kommit fram. Åker man på en längre gruppresa finns ju alltid bussen tillgänglig för utflykter och transport. Om man däremot hyr bussen enbart för att ”komma fram” finns ju inte detta behov.

Vill ni ha en guide på resan?

Är ni intresserad av att lära er mer om domkyrkan i Västerås och staden överlag? Kanske önskas en personlig guidning kring de mest besökta turistmålen i Uppsala av en kunnig guide?

Det kan låta dyrt att boka en guide till bussresan men här får man räkna med att en buss lätt tar 50 passagerare. Om varje person betalar 100 kr extra för dagsresan så finns 5000 kr att hyra en guide för (vilket är mer än vad det kostar). Med en personlig guide skapas en helt anpassad bussresa utifrån vad resenärerna är intresserade av. Dessutom upplevs de längre resorna kortare om man har med en guide som kan genomföra små musiktävlingar, quiz eller svara på frågor kring resmålet.

Ska bara enkelväg?

Ska ni bara åka enkelväg kan bussbolag anlitas från bägge de städer man ska åka mellan. Vill ni exempelvis hyra buss för att åka mellan Västerås och Malmö enkelväg kan bussbolag både i Malmö och Västerås kontaktas för offert. Det spelar i detta fall ingen roll var bussresan startar då bussarna ändå får köra samma sträcka.

Vilka bekvämligheter önskas?

Vilka bekvämligheter som önskas beror främst på hur lång resan är. Är det bara någon timme krävs inte speciellt många bekvämligheter. Är det däremot en lång gruppresa inom eller utanför Sverige kan bredare stolar, Wifi och TV vara smidigt att ha för att resan ska bli så bekväm som möjligt.

Viktigt få hjälp vid stora flyttar

6 maj 2019

Ska du flytta och vill anlita en flyttfirma i Stockholm? Har du många saker och möbler? Bor man på samma ställe i många år, har de flesta en tendens att samla på sig saker, möbler och en hel del tillhörigheter. Ju längre tid som man bor på ett ställe, desto mer saker samlar man på sig – även sådant som man inte behöver (egentligen). Egentligen borde alla flytta med fem års mellanrum, eftersom det är så ofta som man borde gå igenom alla ens tillhörigheter och slänga, sälja eller ge bort sådant som man egentligen inte behöver. Så alltför många människor riskerar att bli en "horder", en samlare och har tusen saker som egentligen inte går att använda, eller även om de går att använda, så är det saker som man inte behöver.

Flytta för att komma vidare i livet

Att flytta är för det mesta något naturligt. När man växer upp och bor i barndomshemmet, och växer upp, ska bli sjäövständig, utbilda sig eller arbeta, gör att man inte längre vill eller ska bo hemma. Att då flytta är en naturlig del i livet. Sedan kanske man blir två, och tre och behöver egen bostad därför att man är en egen familj. Det är då som många gör en bostadskarruär. I synnerhet i storstäderna är det många som behöver bygga upp en ekonomisk bas för att så småningom kunna köpa sig en egen bostad, en villa ett radhus eller en bostadsrätt.

Många unga lär sig flytta tidigt

Därför är det många ungdomar som lär sig flytta i unga år. Ikea har gjort ett helt koncept som de tjänar bra pengar på, genom att tillverka möbler som är lätta att flytta. Det har blivit en hel generation som är vana vid att flytta. Många byter bostad under ettt och samma år. Inte så konstigt att man får en hel generation unga som är vana vid att flytta. När man sedan kommer i medelåldern och ännu mer när man är äldre, kan man tycka att det är jobbigt att flytta (igen). Då är det dags att be om hjälp – och varför inte? Varför slava som när man var ung? Det lönar sig verkligen att anlita någon av de många hushållsnära tjänster som är avdragsgilla i Rut-avdraget.

Anlita flyttfirma till flytten

När man anlitar en flyttfirma, kan man för det mesta välja vilken del av flytten som man vill ha hjälp med; antingen packningen, eller bara vid själva flyttdagen att bära alla packlådor och möbler, eller om man bara vill ha hjälp med flyttstädningen. Eller så vill man ha hjälp med precis allt. Då ger man bort nyckeln och tar sig själv till den nya adressen och väntar på flyttlasset.

När det är dags att flytta – checklista

5 apr 2019

Ofta är det mycket som behöver göras vid en flytt. Det som oftast händer när man ska flytta, är att det ofta är mer än vad man först tänker sig. Därför är det bra med en checklista som man kan bocka av när man har ordnat med sakerna som man har på checklistan. Då vet man att man inte har glömt något eller får någon otrevlig överraskning på själva flyttdagen. 

1. Boka flyttfirma eller flyttbil

Det är myket viktigt att komma ihåg i god tid att boka flyttfirma eller flyttbil då de flesta vill flytta ungefär runt samma datum. Det brukar vara datum kring den sista eller runt den första i månaden, då boendekostnaderna betalas då. Därför är det bäst för dig att så snart som du får veta när du ska flytta att göra bokningen då. På så sätt vet du att du får flytta just det datum som du önskar det.

2. Boka städfirma för flyttstädning

Om du vet exakt när du ska flytta, då kan du även boka in en städfirma för flyttstädningen också. På så sätt slipper du tänka på den viktiga flyttstädningen. Och du kan fokusera på att göra annat. Om du bokar in en städfirma för flyttstädningen då får du det gjort och vet att du inte har glömt någon detalj.

3. Börja packa i tid

När du väl vet datumet för din flytt, är det bra att börja packa. Det tar oftast längre tid att packa än vad man tror från början. Ofta är det också fler saker än vad man har föreställt sig. Det är inte alltid som man tänker på sakerna som man har undanskuffat i garderober och garage, förråd och källaren. Därför är det bäst att alltid starta med de sakerna. Märker du då att det är en massa saker som du inte längre vill ha, har du tid på dig att slänga, sälja eller ge bort sådana saker som du inte vill ha.

4. Rensa ut, skänk/sälj eller släng

Att flytta brukar vara den chans som man får att se till att göra sig av med allt sådant som man egentligen kanske inte behöver eller ens vill ha. Då är det ett bra tillfälle att rensa ut hela bostaden, ge bort, sälja eller slänga det som man inte vill ha.

5. Tömma frys, garage och förråd

I samma veva är det bra att se till att alla garderober, förråd och garage blir tömda. Då kan man städa dem, så är det gjort. När det är tömt, kan du sedan packa ner resten och lämna allt det som du använder varje dag, till sist. Märk alla packlådor eftersom det som du packade ner sist, kommer du förmodligen att behöva först på det nya stället.

När du vill göra eventet speciellt

7 mar 2019

Har du också drömt om att få blenda in med jetsettarna på ett event i Cannes? Det är inte bara filmfestivalen i Cannes som delar ut filmpriset Guldpalmen, bland annat. Andra pris är Grand Prix, Prix du Jury och många fler. Det är här som filmstjärnorna alltid har samlat ända sedan 1946. Det var här som en ung Brigitte Bardot klädde av sig naken inför ett helt pressuppbåd. Det är hit som många kändisar väljer att komma på sin lediga tid. Kanske spelar de på kasinot på Pointe Croisette? Kanske bor de på hotellet Majestic eller på Carlton Inter-Continental eller på Martinez? De kanske shoppar på Rue d'Antibes? Men det är inte bara filmstjärnor som kommer hit. Det gör alla som vill känna hur det är att leva ett liv i lyx och flärd. Och detta är även platsen för flera konferenser och event.

Vilket slags event önskar du dig?

Vad önskar du dig när det kommer till att arrangera event? Genom att förlägga eventet utomlands, på en fin plats, kan du som leder ett företag, få till flera olika resultat. Om du märker att du behöver tighta till personalen och samtidigt bjuda på en upplevelse som alla sent ska glömma, är det ingen dum idé att förlägga eventet i Cannes. Kanske man inte bara vill att personalen ska festa dygnet runt när man är där några dagar, utan man kanske vill passa på att gå igenom viktiga punkter när hela personalen är samlad och kunna fokusera på det som man behöver ta upp med dem. Genom att flytta personalen till en plats som hjälper dem att enbart fokusera på jobbet.

Spela golf i Cannes

Hrä kan man verkligen göra det mesta, varför inte spela golf i Cannes. För en gångs skull är det nästan omöjligt att vädret lägger hinder för en skön golfrunda. Efter det kan man besöka någon av restaurangerna som ligger längs stranden och hamnen med flera småbåtar som ligger förtöjda längs den palmbströdda promenaden i centrala Cannes. Är man väldigt många kan man även arrangera konferenser i Festivalpalatset som också fungerar som kongresshall. Det är även hrä som du kan ta båten ut på Medelhavets blå vatten ut till någon av öarna Iles de Lérin eller Ile Saint-Honorat och besöka någon av öarnas muséer, kloster eller bra ta det lugnt på någon av öarnasa sandstränder. Ligga och sola går även alldeles utmärkt i Cannes. Där har du kilometervisa sandstrand som erbjuder gott om plats.

Åk på en bussresa

30 jan 2019

Alla människor känner ibland att vardagen går i samma spår och man längtar bort. Det behöver inte vara långt eller länge, men lite miljöombyte är ju alltid skönt. Och ekonomin kanske inte tillåter en dyr och lång Thailandsresa. Och att träffa lite nya och trevliga människor kan också få en att få nya infallsvinklar på sina vardagliga problem och tankar. 

Ta bussen!

En bussresa är ganska underskattat. Man slipper köa på flygplatser och sitta inklämd i en flygstol i många timmar utan möjlighet att ta sig ut och röra på benen och få frisk luft. Och man ser ju inget annat än moln på hela resan. Ett trevligt alternativ är en bussresa. Man kan då göra en kort eller lång resa med flera spännande stopp på vägen.

Det är ett säkert sätt att resa och det är betydligt mer miljövänligt än en flygresa. Men framför allt är det väldigt avkopplande resa med buss och se naturen och sevärdheter fara förbi. Det är skönt att ta med en bra bok och läsa eller lyssna på musik. Eller bara njuta av känslan att vara på resande fot och få med sig en massa minnen.

Färdiga resekoncept

Ett bra tips är att ta en färdig bussresa. Det finns massor med olika resmål att välja på. Det finns något för alla intressen. För den kulturella kan man välja någon resa till en teaterföreställning eller utställning i en annan stad med övernattning. För den sport- och motionsintresserade kanske en fotbollsmatch eller ett motionslopp, i Sverige eller utomlands, kan vara något som är mer intressant. Varför inte göra en härlig skidresa till svenska fjällen eller Alperna.

Hyr buss till sällskap

Om man är ett större sällskap eller ett företag finns det möjlighet att hyra en hel buss. Det är populärt eftersom det är tryggt att samla alla i samma buss. Då kan man ostört prata och umgås med vänner och kollegor. Kanske tar man hela släkten på bröllop. Då blir resan en del av upplevelsen.

Företaget kan enkelt ta med hela personalen till konferensen och kan ha en del av programmet redan på bussen. Bland idrottsklubbar och andra föreningar är det skönt att ha alla samlade och all packning finns smidigt och enkelt i bussen. Ta chansen att gå igenom taktiken inför kommande turnering eller lopp i bussen när ingen utomstående hör. 

Läs mer om vilka möjligheter som finns och hur det går till här: www.hyrabussuppsala.se.

Många flyttar från Malmö till Köpenhamn

9 nov 2018

Närheten till Köpenhamn och kontinenten är för de flesta Malmöbor ett av många plus med att bo i Malmö. Det är enkelt att ta tåget över och på nolltid befinner du dig vid Hovedbanegård och känner storstadens ljumma vindar fläkta i ditt ansikte. Visst är Malmö en trevlig stad, men mot storstaden Köpenhamn med sin kosmopolitiska air har den inte mycket att sätta emot.

För närheten till Köpenhamn har också något av en baksida. Många talangfulla människor flyttar från Malmö till Köpenhamn på grund av storstadens lockelse, men också för att det helt enkelt är lättare att få jobb där. Att bo i Köpenhamn är billigt jämfört med att bo i Stockholm, men det är såklart dyrare än att bo i Malmö. Dock är ju lönerna högre så det jämnar ut sig.

Ska du flytta från Malmö?

Är du en av alla som ska flytta från Malmö till Köpenhamn? Då har du mycket att tänka på. Det man först börjar fundera över när man ska lämna en lägenhet i Malmö för en i Köpenhamn är hur man ska få dit sina prylar. Man har ju generellt två val vid en flytt, antingen hyr man en flyttbil eller så anlitar man en flyttfirma som tar grejerna från dörr till dörr. Vad man väljer är lite beroende på hur stor erfarenhet man har av Danmark. Om du hittar bra i Köpenhamn och är van att köra bil där, kan du säkert klara att köra flyttlasset till din nya adress, men tänk på att du då även måste återlämna bilen i Malmö när du är klar. Detta tar extra tid och du måste hyra bilen en lägre tid eftersom du måste räkna med tiden det tar att köra tillbaka.

Anlitar du en flyttfirma kostar även det en del för en flytt till Köpenhamn, men väljer du en flyttfirma i Malmö som har bra koll på Köpenhamn kommer allting att gå mycket smidigare och du kan vänta i din nya lägenhet där du får allting inburet av säkra och varsamma händer. Flyttjänster ingår i RUT, så att anlita en flyttfirma blir sällan jättedyrt. Dessutom slipper du ju hyra en flyttbil.

Ta hjälp med flyttstädning i Malmö

Din bostad i Malmö måste flyttstädas när du tömt den. Flyttstädning är ett digert arbete, bostaden måste vara helt fri från synlig och osynlig smuts och det tar normalt nästan en hel arbetsdag för en person att flyttstäda en lägenhet. Om du inte har den tiden, eller inte har möjlighet att åka tillbaka till Malmö och flyttstäda när du genomfört flytten, är det bättre att du anlitar en städfirma som utför flyttstädningen.

Lyckligtvis är det mycket billigt med flyttstädning i Malmö. Det finns många flyttfirmor, vilket ökar konkurrensen och sänker priserna, och dessutom är ju Malmö generellt en billig stad. På detta kommer så RUT-avdraget, som sänker arbetskostnaden för städarna med 50%, och det beloppet dras av direkt på fakturan. Det är inte konstigt att de flesta som flyttar i Malmö anlitar en städfirma för flyttstädningen.

Att bli ett med Köpenhamn

En flytt till Köpenhamn får Malmö är relativt okomplicerad, särskilt om du tar hjälp med flytt och flyttstädning. Kom dock ihåg att samtidigt som mycket liknar Malmö, är det mycket som är annorlunda i Köpehamn, inte bara varmkorven. Ta din tid och låt intrycken sjunka in, så kommer Köpenhamn kännas mer och mer hemma för varje dag. En vacker dag talar du obehindrad danska och trivs som fisken i Öresund. Behöver du hjälp med din flyttstädning i Malmö? Läs då mer här.

Lär dig fler språk

22 okt 2018

Tänk vad språket ändå är viktigt. Utan språket ingen kommunikation. Vi människor är ju i grunden sociala varelser. Vi vill kunna kommunicera med varandra. Vi vill kunna nå ut till varandra. Utan språket blir vi fattigare, och mår dåligt om vi inte kan agera i sammanhang med varandra. Det är många som didkuterar detta om srpåk numera och i vårt moderna samhälle gäller det att lära sig nya språk hela tiden.

Viktigt lära sig landets språk så snabbt som möjligt

Man kan tycka vad som helst om migration, eller invandring, eller utflyttning. Allt står ju i relation till vilken punkt som du befinner dig på när du ser på saker och ting. Många är invandrarkritiska och gillar inte när det kommer för många människor utifrån in och tar för stora resurser i anspråk och till och med bor på det nya stället i många, många år utan att lära sig det nya landets språk. 

För alla som tänker till, några minuter över alla hinder eller nya utmaningar som väntar den som flyttar från ett land till ett annat, inser att språket och att lära sig det nya landets språk så snabbt som möjligt. Så är det även för dem som flyttar till Sverige. För alla inblandade gäller det att lära sig svenska så fort som möjligt. Och är man svensk, och flyttar utomlands, gäller även då samma sak; lära sig det nya landets språk så fort som möjligt.

Då hur gör man för att lära sig det nya landets språk?

Språk är levande på så sätt att ska du lära sig ett språk, bör du leva mitt i det språkområde som du ska leva och bo i, när du använder dig av språket. Vi tar ett exempel från ett land som har mer än ett språk; Finland. Finland är som bekant tvåspråkigt. Det är en rest av det faktum att Finland en gång i världen var en del av Sverige. 

Många barn måste snabbt lära sig både svenska och finska, och engelska, plus ytterligare ett språk, men finska och svenska är ju de viktigaste språken att lära sig. Det som gör det ännu svårare för barnen att lära sig så många språk är det faktum att i synnerhet finska skiljer sig åt särskilt mycket från de andra europeiska språken som skolbarnen lär sig.

Det är verkligen en utmaning för de som kommer från svenska hem i Finland att lära sig finska. Just därför brukar man prata om att de ska göra "språkbad". De åker till ett finsktalande område, där ingen kan svenska, för att de ska leva i en miljö som enbart har finska som språk. När de vistas i en sådan miljö, är det sedan lättare för dem att lära sig finska. Har man inte möjligheten att åka på ett liknande "språkbad" kan man gå en språkutbildningar även på andra sätt Här kan du läsa mer om språkutbildningar: http://gmsgroup.se.

Flyttjänster del av utökade RUT-avdrag

13 jun 2018

Man måste ge politikerna rätt när de bestämde sig för att ge omfattande bidrag för att vi skulle kunna och våga anlita hemtjänster, såsom städning och barnpassning. Ett tag var det inte möjligt att anlita flyttjänster, innan förändringen och utökningen av avdrag inom Rut-tjänster. Numera kan iv få dra av för hela flytten, om vi väljer en flyttfirma som hjälper oss att bära möbler och packlådor. Och varför inte anlita en flyttfirma som tar hand om allt åt oss? Det blir en hel del sänkning av priset när man kan dra av en hel tredjedel av kostnaden.

RUT – en stor bransch numera

Hela bidragsdelen av Rut-tjänsterna har vuxit under den tid som möjligheten till skatteavdrag infördes 2007. Bara under förra året drog vi skattbetalare av för en hel miljard kronor när vi anlitade några av Rut-tjänsterna, som städning, tvätt och underhåll i hushållsnära tjänster. Det säger en hel del om hur gärna vi använder oss av de tjänsterna. Så varför inte utnyttja möjligheten när det kommer till flytt av våra möbler, packning av saker, logistiken plus den nödvändiga flyttstädningen efteråt?

Orolig över att sakerna inte blir väl behandlade?

Är man orolig för att sakerna inte blir väl behandlade? Många tror att flyttfirmor inte bryr sig om sakerna som de arbetar med och hanterar när de arbetar med flyttarna. Inget kunde vara mer fel. De flesta flyttfirmor, liksom andra företag som erbjuder tjänster som sin affärsidé lever på sitt rykte. Särskilt viktigt är det i en storstad som Stockholm, och ännu viktigare i den stadsdel som Bromma utgör. Där är konkurrensen relativt stor när det kommer till flyttjänster. Var och varannan städfirma erbjuder numera flyttjänster, vid sidan om städtjänster.

Viktigt att anlita en firma med goa referenser

Har du förmånen att hitta en seriös flyttfirma kan du lita på att de har egna försäkringar när de flyttar sina kunders möblemang och saker. Det är därför det är viktigt att välja flyttfirma nogrannt. Det bästa man kan göra är att googla flyttfirma Bromma, om det är där du bor, vill säga. Annars skriver du in den ort där du vill hitta flyttfirman. Då har du flera valmöjligheter, presenterat av Google och kan då ta kontakt med dem som ligger närmast. Be firmorna om offert och referenser. Välj då sedan den firma som har bäst offert och referenser.

Kunder som är missnöjda ger inga bra referenser om det är en firma som inte är seriös, eller nogrann med kundernas möblemang eller med saker som försvinner vid en flytt. Det är därför just referenser är viktiga när man väljer en flyttfirma som ska ta hand om ens ägodelar.

Yrken för dig som vill jobba i Norge

1 jun 2018

Man behöver inte bo nära gränsen för att vilja jobba i Norge. Oavsett om man bor i Uppsala, Skellefteå eller Malmö är det inte ovanligt att man åker över till grannlandet för att tjäna mer pengar. Det är säkerligen inte bara lönen som gör att man lockas dit – utan också landet i sig. För den som funderar på att börja jobba i Norge finns det flertalet yrken att välja mellan, givetvis. Här tar vi upp ett par. 

Takläggare

Hantverkarjobb av olika slag är populära bland svenskar i Norge. Arbetet i sig är kanske inte hårdare eller svårare, men lönen är desto bättre. Yrket som takläggare är ett där det finns jobb i Norge – och där man tjänar bra. Det är inte ovanligt att man väljer att jobba säsong i Norge på ackord för att få en bra årslön, men med en period av mycket hårt arbete. 

Genomsnittslönen i Norge är 55 % högre än den svenska. Tittar vi på medellöner för takläggare i Sverige, vi tar Uppsala län som exempel, ligger den på ca 25 000 kronor i månaden. Lönen i Norge skulle då vara kring 38 000 kronor i månaden – ungefär 13 000 kronor över det som takläggare i Uppsala tjänar. 

Undersköterska

I Norge finns det väldigt många jobb inom vården – och de är betydligt bättre än motsvarigheterna i Sverige. Som undersköterska krävs inte alltför mycket utbildning, men det räcker ändå för att få en fin lön i grannlandet. I och med de många jobb som finns har man troligtvis goda möjligheter att välja stad. Kanske vill man bo i det mer händelserika Oslo? Eller i det lite lugnare men mer natursköna Trondheim? 

En nackdel med det här yrket är att det ibland är svårt att hitta lite längre anställningar. En del kan vittna om att man får hoppa runt lite på kortare vikariat. För de flesta är det här inga större problem på kort sikt. På längre sikt kan det däremot bli lite besvärligt. Medellönen i Sverige för en undersköterska är ca 21 000 kronor i månaden (återigen Uppsala som exempel) – i Norge är den 36 000. 

Elektriker

Det är inte ovanligt att elektriker lockas till att resa över gränsen. För att kunna börja jobba krävs en behörig utbildning och viss praktiskt erfarenhet. I Norge är kravet att man minst har en gymnasial utbildning, kombinerat med två och ett halvt års praktik hos ett lämpligt företagande. 

Utsatt för en våldtäkt utomlands?

29 apr 2018

Allt är inte frid och fröjd med att åka utomlands för en semester. På samma sätt som man är då man befinner sig på svensk mark så måste man vara försiktig. I vissa fall så måste denna försiktighet dessutom vara än högre.

I länder som lever på sin turism så finns det nämligen även personer som lever på turisternas godtrogenhet. Det kan innebära att du blir lurad i samband med en taxiresa, att notan du får vid restaurangbesöket är mer kryddad en maten du just ätit eller att det hotellrum du bokat skiljer sig markant åt mot det du sett på bilder på internet. Sådana lurendrejerier hör liksom till (i viss mån) och kan sättas in på ett konto märkt läropengar.

Andra typer är dock värre. Personrån är tyvärr inte ovanliga, ficktjuvar finns det gott om och tyvärr så sker även brott med sexuella inslag. Att bli sexuellt ofredad eller råka ut för en våldtäkt utomlands är naturligtvis fruktansvärt. Brottets natur är rent vidrigt och skillnaden mot att råka ut för en våldtäkt utomlands jämfört med att göra så i Sverige är hjälpen man får. I Sverige finns ett skyddsnät som ofta saknas i andra länder och då dessutom en språkförbistring kan finnas så blir det ännu värre.

Det kan handla om en våldtäkt som sker av en annan svensk - exempelvis på en så kallad partyö - och det kan handla om ett ofredande från en man i lokalbefolkningen. Båda exemplen är lika vanliga som hemska. Frågan är hur man ska agera?

Anmäl en våldtäkt och sök hjälp

Man måste göra skillnad på länder och lagar också. I vissa länder kan exempelvis ett sexuellt ofredande - som vi känner det i Sverige - även sätta sig i trubbel. Utomäktenskapliga förhållanden är förbjudna i vissa länder. Det kan försvåra. Men, om man skulle säga att det skett en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp i ett land som är med i EU så kan vi säga att följande punkter kan vara värda att veta om och följa:

 • Säker plats Se till att så snart som möjligt sätta dig själv i säkerhet och utom fara. Har en våldtäkt skett utomhus, i skydd av mörkret och av okänd gärningsman så försök att ta dig till hotellet eller till någon annan plats där du är säker.
 • Kontakta läkare Försök att få hjälp med att ta dig till en sjukhus för en undersökning. På samma sätt som i Sverige så kommer man att försöka säkra bevis i form av DNA (hudrester, hår, sperma) och därmed också kunna ringa in den skyldige på ett bättre sätt. Släng aldrig kläderna och försök att undvika att duscha innan du blivit undersökt - det kan naturligtvis vara svårt, men det gör skillnad.
 • Anmäl till polisen . Se till att anmäla brottet. Försök gärna att be sjukhuset om hjälp med att kontakta den svenska ambassaden innan så att du kan få hjälp med språk och översättningar samt juridisk hjälp. Kostnaden för en advokat kommer till stor del att bekostas av den svenska staten.
 • Krishjälp Kontakta svenska UD och/eller den svenska ambassaden. De ser till att du får den hjälp du behöver med flyg, boende, kontakt med myndigheter och så vidare.

Läs mer om våldtäkt här: https://www.våldtäkt.com/

Bli av med oönskad hårväxt innan semestern

13 apr 2018

Många kvinnor oroar sig över bikinilinjen inför badsemestern. Oönskad och så kallad generande hårväxt har de flesta kvinnor lite här och var. Att det är helt naturligt ingår inte i diskursen, utan allt oönskat hår ska bort, punkt slut. Tyvärr är också många män skyldiga till att det är på det här sättet, män som uttrycker avsmak inför kvinnokroppar med hår på sociala medier och liknande. Det är helt enkelt en vedertagen uppfattning hos samtiden att kvinnokroppen ska vara hårfri. Förutom uppe på huvudet förstås, där ska håret vara långt och svallande.

Allt har sin tid

Hur länge det kommer att vara på det här viset är svårt att sia om, men en sak är säker; det kommer inte att vara för evigt. Skönhetsidealen skiftar genom tiderna, och det som anses frånstötande idag är attraktivt i morgon. Men det är ju nu vi lever, på gott och ont. Och den kvinna som planerar sin solsemester gör det tyvärr med både glad förväntan och gnagande oro över vikt och utseende.

Vax och rakhyvel

Två vanliga metoder för att bli av med oönskad hårväxt är att vaxa eller helt enkelt raka bort håret. I längden är dock ingen av metoderna något att rekommendera. Vaxning går ut på att man lägger plattor av hett vax på huden, varpå man låter det stelna och sedan drar bort det. Det gör precis lika ont som det låter och det känns ärligt talat som en riktig tortyrmetod. Dessutom kommer håret tillbaka efter ett tag.

Att raka sig gör inte ont, men i gengäld dyker det snart upp nya, grövre hårstrån. Ju mer man rakar sig, desto mer och grövre hår kommer det. Så det är inte heller en bra metod om man vill bli av med oönskad hårväxt.

En permanent lösning

Vill man verkligen bli av med hårväxten permanent ska man välja hårborttagning med laser. Denna metod har länge varit vanlig i Stockholm och sedan spridit sig över landet. I Stockholm finns nu åtskilliga kliniker som erbjuder hårborttagning med laser. Det är dyrt och det krävs många behandlingar, men man blir av med hårväxten permanent och behöver aldrig mer tänka på den.

Hur går det till?

Hårborttagning med laser går till så att man med hjälp av laserstrålar hettar upp hårsäcken till en såpass hög temperatur att den upphör med att producera hår. Det är viktigt att man kommer åt hårsäcken när den är i en så kallad aktiv period. Varje hårsäck har en sådan aktiv period, följd av en periods vila, och varje hårsäck följer sin egen cykel. Därför krävs upprepade behandlingar för att alla hårsäckar ska kunna behandlas.

Mycket små bieffekter

Det låter som att det ska göra jätteont att hetta upp hårsäckarna med laser, men i själva verket svider det bra lite. Efteråt är huden lite öm och röd, men det går över snabbt. Man måste vänta någon månad mellan varje behandling, och det krävs oftast mellan sex och åtta behandlingar för att bli av med hårväxten permanent. Det är således ett relativt långt projekt, men det behöver bara göras en gång för att man sedan ska slippa den oönskade hårväxten och därmed slippa ångest inför varje solsemester och badsäsong.

Läs mer om denna behandling: https://www.hårborttagninglaserstockholm.se/

Se över vad som ingår i din försäkring innan resan

9 feb 2018

Den spännande resa du så länge sett fram emot kan förvandlas till en ren mardröm om olyckan skulle vara framme. Här tänker vi inte på attd en utlovade utsikten inte finns, att man serverar mat som du inte är nöjd med eller att du har otur med vädret - vi tänker oss en olycka som i att du gör dig illa.

Vad händer om du plötsligt slår ut en tand - vem betalar och hur mycket betals i så fall? Kan du lita på tandläkaren du besöker eller bör du, om uttrycket tillåts, bita ihop till dess att du komme rhem igen? Vi tänkte titta lite närmare på tandvård utomlands och hur du som resenär ska tänka om du befinner dig utomlands och gör dig illa - på något sätt - i din mun.

Det första du ska göra inför en resa är att ringa till ditt försäkringsbolag och se ifall din hemförsäkring täcker en eventuell skada på dina tänder. Om inte så bör du teckna en reseförsäkring där detta ingår.

En annan fråga handlar även om vart du ska åka. Ska du resa inom den Europeiska Unionen så ska du alltid ta med dig ett speciellt EU-kort som du kan beställa (gör det i god tid innan) hos Försäkringskassan. Det kortet ger dig rätt till fri akutvård och det gäller även i Schweiz.

Slår du ut en tand under din resa så kan du visa ditt EU-kort och få en akut lagning utförd till samma pris som en medborgare i landet betala. Saknar du kortet får du betala ur egen ficka och här bör du spara kvittot för att senare kunna söka ersättning hos Försäkringskassan- eller ditt försäkringsbolag.

Vissa detaljer dock: du har samma rätt som en medborgare i landet - det innebär att om det inte finns subventionerad tandvård så kan du bli utan ersättning från Försäkringskassan vid ankomst i Sverige. Det är lokala regler som gäller; din tandskada bedöms utifrån de akutregler som finns i landet i fråga. I vissa fall kan du alltså tvingas vänta till dess att du kommer till Sverige igen.

En mindre lagning utomlands och ett större ingrepp i Sverige

Ett råd är att man kanske fixar sin tand utomlands - så lite som möjligt. Menas med detta: svensk tandvård har ett väldigt gott rykte - ett välförtjänt sådant - och om du skulle ha oturen att slå ut en tand utomlands så kanske du kan sätta in en krona där och sedan besöka din ordinarie tandläkare i Sverige efteråt.

Bor du i exempelvis Solna och har en tandläkare som du litar på där - varför chansa med att en tandläkare i Italien gör ett gediget jobb? Handlar det om en vecka så kan du säkert klara dig med en mer temporär lösning innan din tandläkare i Solna ordnar en mer permanent lösning. Givet vilket typ av tandskada det handlar om och vilken smärta den innebär naturligtvis.

Att tänka på vid akut tandvård utomlands

Här är några detaljer som du bör tänka på om olyckan skulle vara framme under din utlandsvistelse

 • Spara alla originalkvitton. Detta för att visa Försäkringskassan och ditt försäkringsbolag.
 • Be en utförlig beskrivning. Se till att den tandläkare som behandlar dig lämnar en redogörelse om vad han/hon har gjort. Den kan du visa upp för din tandläkare i Solna då du kommer hem för en effektivare process.
 • Privat vård: kan komma att vara dyrare och vara svårare att få ersättning för. Kolla det innan!
 • Kolla med resebolaget/hotellet: I många fall kan ditt resebolag och ditt hotell ha nära samarbeten med tandläkare och ge dig en smidigare lösning på problemet. Ta hjälp om det finns den möjligheten.

 

Jobbpendla mellan Malmö och Köpenhamn

13 jan 2018

Att många väljer att pendla från Malmö till Köpenhamn för sitt jobb är inte särskilt märkvärdigt, med tanke på fördelarna det för med sig. Att pendla till den danska huvudstaden är billigt, och med de förmånliga lönerna är det en klar sak för många. Någon som arbetar med hemstädning i Malmö kan få över 2 000 kronor per månad mer i plånboken, om arbetet sker i Köpenhamn istället för Malmö.

Kostnader för pendling

Givetvis får man väga den ökade inkomsten mot vad det kostar att pendla. Jobbar man med hemstädning i Malmö till exempel, som vanligen är relativt lågbetalt, kanske det inte lönar sig särskilt mycket att pendla ensam i bil varje dag. Om man däremot tar tåget eller kan samåka flera personer i en bil kan det mycket väl löna sig. Desto större marginaler har man om man är välbetald. En konsult i Malmö, privatanställd med en lön på 40 000 kronor i månaden, kan få kring 55 000 kronor för ett liknande jobb i Köpenhamn. Pendlar man dessutom med tåg kan den disponibla inkomsten ökas med nästan 4 000 kronor. Med en sådan ökning kan bilen tas med ett bättre samvete – men den största vinsten görs om man tar tåget eller om flera åker tillsammans i en bil.

Vilka pendlar?

Det finns givetvis ingen bestämd mall för hur det ser ut, men statistiken berättar att hälften av alla öresundspendlare har kreativa yrken. Med kreativa yrken åsyftas yrken där problemlösning och utvecklingsfrågor utgör en dominerande del av arbetsuppgifterna. Exempel på det är till exempel ekonomer, konstnärer, ingenjörer och forskare. Den höga andelen kan bero på att arbetskraften inom kreativa yrken i regel är mer mobil. Med det sagt kan i princip vem som helst börja pendla, så länge det finnas ett jobb på andra sidan sundet som väntar. Arbetar man till exempel som servitör eller med hemstädning i Malmö, kan man öka sin disponibla inkomst med ca 2 000 – 2 500 kronor (beroende på lön) i månaden. Summan är inte obetydlig och kan motivera många till att söka jobb i den danska huvudstaden.

I huvudsak från Sverige till Danmark

Det finns skäl till att pendlingen huvudsak går från Sverige till Danmark och inte tvärtom. Som du säkert har förstått vid det här laget är lönerna givetvis en faktor.

Men det finns andra förklaringar till att pendlingen ser ut som den gör:

 • Fler jobb. Chansen är troligtvis större att någon som till exempel jobbar inom restaurang eller med hemstädning i Malmö, hittar ett jobb i Köpenhamn än tvärtom.
 • I Köpenhamn märks en positiv konjunkturutveckling.
 • Danskar flyttar till Skåne. Medan svenska pendlare bor kvar i Sverige, väljer danska pendlare ofta att bosätta sig i Skåne, men fortsätta arbeta i hemlandet. På så vis kan de ta del av samma förmåner som svenskar gör.

Eftersom pendligen tar så mycket av vår tid och energi, kan det vara en bra idé att överlåta hemstädningen åt någon annan, till exempel en firma som jobbar med hemstädning.

Städa själv eller anlita flyttstädning?

13 dec 2017

En flytt är ofta ganska uttröttande. Främst rent fysiskt, men stressen som ofta uppstår i samband med flytt behöver inte vara särskilt trevlig den heller. En anledning till att många väljer att anlita en firma för flyttstädning – oavsett om man bor i Malmö, Linköping eller Örnsköldsvik – är just detta. Det blir helt enkelt lite lättare att ta sig igenom flytten. Samtidigt är det inte ett alternativ för alla. Det finns både för- och nackdelar med att städa själv och att betala för sin flyttstädning.

Kostar mer

Det är givetvis ingen hemlighet att det kostar mer att anlita en firma för sin flyttstädning, än att göra det själv. Samtidigt är det en kostnad som många är beredda att ta. Städning i hemmet omfattas av RUT-avdraget, vilket drar ner priserna en hel del. Hur rabatterade priserna än är, är det dock i praktiken omöjligt att få det billigare än om man städar själv.

Samtidigt får du tid över till annat. Om du, genom att betala för din flyttstädning, kan jobba lite mer, kanske det går ungefär jämnt ut. Om det här är möjligt att göra beror givetvis på vad det är för typ av jobb man har. Är det flexibelt kan den här möjligheten göra det lite ”billigare”. I sådana fall bör man inte tycka om att städa – och tycka om att vara på jobbet. Om du dock har påbörjat en anställning i t.ex. Linköping, men fortfarande bor i Stockholm, blir det givetvis både svårt och onödigt.

Kan ta tid att hitta en firma

Så länge man inte bor i ett väldigt litet samhälle finns det troligen gott om städfirmor som kan hjälpa en. I mellanstora städer som till exempel Linköping har man många alternativ att välja mellan, till exempel. Bara för att utbudet är stort betyder det dock inte att man hittar en städfirma med en gång, men här får du tips på flyttstädning i Linköping.

Man vill såklart gärna kunna lita på firman, och då vill man kanske inte bara välja första bästa. När man väl har hittat någon man tycker verkar bra, kan det vara så att städfirman i fråga inte har tid att städa på det datum du vill. Om du däremot har anlitat en firma för flyttstädning tidigare, bör det gå mycket snabbt att få hjälpen. Ett tips är att fråga en vän du litar på om en städfirma att rekommendera. Om du precis har flyttat, till exempel till Linköping eller annan stad, kan det dock bli lite svårare om du inte känner någon där.

Du kan vara mer säker med en firma

Det ställs normalt ganska höga krav på att säljaren av en bostad lämnar över den i ett gott skick. Städningen bör, med andra ord, vara väl utförd. Om man vet med sig att man inte är den bästa på att städa, kan det vara ett bättre alternativ att lämna över uppgiften till ett proffs.

← Äldre inlägg

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.