Yrken för dig som vill jobba i Norge

Man behöver inte bo nära gränsen för att vilja jobba i Norge. Oavsett om man bor i Uppsala, Skellefteå eller Malmö är det inte ovanligt att man åker över till grannlandet för att tjäna mer pengar. Det är säkerligen inte bara lönen som gör att man lockas dit – utan också landet i sig. För den som funderar på att börja jobba i Norge finns det flertalet yrken att välja mellan, givetvis. Här tar vi upp ett par. 

Takläggare

Hantverkarjobb av olika slag är populära bland svenskar i Norge. Arbetet i sig är kanske inte hårdare eller svårare, men lönen är desto bättre. Yrket som takläggare är ett där det finns jobb i Norge – och där man tjänar bra. Det är inte ovanligt att man väljer att jobba säsong i Norge på ackord för att få en bra årslön, men med en period av mycket hårt arbete. 

Genomsnittslönen i Norge är 55 % högre än den svenska. Tittar vi på medellöner för takläggare i Sverige, vi tar Uppsala län som exempel, ligger den på ca 25 000 kronor i månaden. Lönen i Norge skulle då vara kring 38 000 kronor i månaden – ungefär 13 000 kronor över det som takläggare i Uppsala tjänar. 

Undersköterska

I Norge finns det väldigt många jobb inom vården – och de är betydligt bättre än motsvarigheterna i Sverige. Som undersköterska krävs inte alltför mycket utbildning, men det räcker ändå för att få en fin lön i grannlandet. I och med de många jobb som finns har man troligtvis goda möjligheter att välja stad. Kanske vill man bo i det mer händelserika Oslo? Eller i det lite lugnare men mer natursköna Trondheim? 

En nackdel med det här yrket är att det ibland är svårt att hitta lite längre anställningar. En del kan vittna om att man får hoppa runt lite på kortare vikariat. För de flesta är det här inga större problem på kort sikt. På längre sikt kan det däremot bli lite besvärligt. Medellönen i Sverige för en undersköterska är ca 21 000 kronor i månaden (återigen Uppsala som exempel) – i Norge är den 36 000. 

Elektriker

Det är inte ovanligt att elektriker lockas till att resa över gränsen. För att kunna börja jobba krävs en behörig utbildning och viss praktiskt erfarenhet. I Norge är kravet att man minst har en gymnasial utbildning, kombinerat med två och ett halvt års praktik hos ett lämpligt företagande. 

1 Jun 2018

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.