Viktigt med god planering inför en utlandsflytt

Att världen blivit mindre i och med att den öppnats upp är ett faktum som gjort att många svenskar i dagsläget ser en möjlighet för att genomföra en utlandsflytt. Där man förr kanske såg det hela som en mindre resa så finns det idag goda möjligheter att denna utlandsflytt och exil varar i flera år – om den nu inte ses som permanent. Det spelar heller ingen roll vart i världen man väljer att förlägga den utlandsflytt man planerar – som vi sa, världen är öppen på tt helt annat sätt i dagsläget. Borta är till stor del de stängda staterna. Vi ser inte längre någon järnridå och vi har i och med EU också fått en union där öppna gränser och tillgänglighet mot de andra medlemmar är en av grundbultarna.

Kort sagt – en utlandsflytt är lättare att göra och är också något som rekommenderas till de som har sådana tankar i bakhuvudet. Varför? Jo, främst av den anledningen att man hela tiden lär sig något vid en sådan. Man lär sig om ett nytt land, man lär sig en ny kultur och man lär sig ett nytt språk – viktiga ingredienser som bidrar till en egen personlig utveckling som kan vara svårt att få genom att spendera tid på exempelvis ett svenskt universitet.

Läs på innan din utlandsflytt

Dock – en utlandsflytt innebär dock inte att man packar en resväska, snurrar på en jordglob och sticker till det land där man därefter fäster sitt pekfinger. Nej, och tyvärr verkar många tro att det fungerar ungefär på det sättet; något som gör att de direkt börjar vantrivas och att de således återvänder till trygga Sverige med svansen mellan benen.

Det vi menar med detta är följande: ju mer information om det nya landet man skaffar sig samt hur mer noggrant man planerar – desto bättre kommer också en utlandsflytt att bli. Om vi nedan skriver upp några typiska detaljer där det finns anledning att planera lite bättre inför en utlandsflytt så kan det se ut enligt följande:

  • Skatter och banker. Hur ser det ut gällande skatt i det nya landet, hur betalar man ut lönen – till vilken bank – behöver man skaffa ett personnummer? Körkort – fungerar det med ett svenskt eller måste du ansöka om ett europeiskt? Ju bättre koll du har på dessa saker – desto snabbare acklimatiserar du dig vid din utlandsflytt.
  • Traditioner och kultur. Ta dig tid att läsa på lite kring saker som musik, författare, konstnärer, nationalhelger och seder. Vi i Sverige är väldigt duktiga på att ställa krav på att invandrare hit ska anpassa sig efter våra seder och traditioner; detsamma gäller andra länder och för oss svenskar vid en utlandsflytt. Man får dessutom lite roligare om man hänger med.
  • Ska du genomföra en utlandsflytt till Norge, Danmark eller Tyskland så kanske du vill ta med ditt eget bohag? Se till att anlita en flyttfirma som kan köra allting och se till att kontakta denna på ett tidigt stadium så att de kan planera och lägga upp en effektiv rutt.
14 Nov 2017

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.