Tips för dig som ska till Tunisien

Tunisienresor lämpar sig bra för den som letar efter sol, värme, vatten och lugn och ro. Här finns flertalet turistorter dit man åka för att slappna av och bara njuta av tillvaron. Det är dock viktigt att komma ihåg att Tunisien är ett helt annat land än Sverige och att det finns risk för en del kulturkrockar. De flesta går dock att undvika utan större ansträngning, bara man känner till vad det handlar om. Dessutom behöver kulturkrockar inte alltid vara något jobbigt, utan kan ske både på gott och ont.

Okej att pruta

Här skiljer sig Sverige från stora delar av världen. Ofta är priset du får på en vara i allra högsta grad förhandlingsbart. Som vanligt i förhandlingar gäller det dock att inte försöka pruta alldeles för mycket – då kan du gå miste om hela affären. Dock har, på senare år, ett antal affärer runt om i landet börjat med fasta priser. Det här står i sådana fall angivet, i de flesta fall vid ingången till affären. Med den här kunskapen kommer dina tunisienresor att både bli mer smärtfria och ekonomiska.

Gå inte till stan i badkläder

I regel är norra Afrika mer konservativt än Sverige och Skandinavien. Som ett led i detta rekommenderas det att inte gå runt i badkläder på stan, utan endast på hotellområdet och på stranden. Framförallt är det kvinnor som berörs av detta. Det här gäller inte bara vid tunisienresor, utan i allmänhet även vid resor till närliggande länder och regioner.

Håll alltid koll på säkerhetsläget

Vid tunisienresor och resor överlag till norra Afrika rekommenderas det att alltid förvissa sig om säkerhetsläget innan en resa bokas. Under senare år har regionen drabbats av instabilitet i hög grad. Håller man sig till semesterstäderna finns det dock normalt sett inga anledningar till oro. Ofta är det inne i städer och nära gränsområden som man ibland kan avrådas från att resa till.

Lär dig fraser på arabiska och/eller franska

Att kunna enklare fraser på det språk som talas i landet man åker till rekommenderas alltid. I Tunisien består ca 99 procent av befolkningen av araber och således är det arabiska som talas mest i landet. De flesta har dock goda kunskaper även i franska sedan landet var en koloni till Frankrike i nästan ett sekel.

På vissa restauranger och i hotellområden kan det även fungera med tyska och engelska. Att kunna föra sig grundligt på arabiska och franska ger dig dock stora fördelar vid tunisienresor. Särskilt väl kan det komma till pass när du ska pruta i en affär eller på en marknad. Ofta räcker det med att kunna be om notan, lära sig hälsningsfraser och att kunna säga ja eller nej. Om du inte planerar några besök till städer eller områden där mindre turister finns generellt sett, kan du dock klara dig med endast engelska.

18 Jul 2017

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.