Se över vad som ingår i din försäkring innan resan

Den spännande resa du så länge sett fram emot kan förvandlas till en ren mardröm om olyckan skulle vara framme. Här tänker vi inte på attd en utlovade utsikten inte finns, att man serverar mat som du inte är nöjd med eller att du har otur med vädret - vi tänker oss en olycka som i att du gör dig illa.

Vad händer om du plötsligt slår ut en tand - vem betalar och hur mycket betals i så fall? Kan du lita på tandläkaren du besöker eller bör du, om uttrycket tillåts, bita ihop till dess att du komme rhem igen? Vi tänkte titta lite närmare på tandvård utomlands och hur du som resenär ska tänka om du befinner dig utomlands och gör dig illa - på något sätt - i din mun.

Det första du ska göra inför en resa är att ringa till ditt försäkringsbolag och se ifall din hemförsäkring täcker en eventuell skada på dina tänder. Om inte så bör du teckna en reseförsäkring där detta ingår.

En annan fråga handlar även om vart du ska åka. Ska du resa inom den Europeiska Unionen så ska du alltid ta med dig ett speciellt EU-kort som du kan beställa (gör det i god tid innan) hos Försäkringskassan. Det kortet ger dig rätt till fri akutvård och det gäller även i Schweiz.

Slår du ut en tand under din resa så kan du visa ditt EU-kort och få en akut lagning utförd till samma pris som en medborgare i landet betala. Saknar du kortet får du betala ur egen ficka och här bör du spara kvittot för att senare kunna söka ersättning hos Försäkringskassan- eller ditt försäkringsbolag.

Vissa detaljer dock: du har samma rätt som en medborgare i landet - det innebär att om det inte finns subventionerad tandvård så kan du bli utan ersättning från Försäkringskassan vid ankomst i Sverige. Det är lokala regler som gäller; din tandskada bedöms utifrån de akutregler som finns i landet i fråga. I vissa fall kan du alltså tvingas vänta till dess att du kommer till Sverige igen.

En mindre lagning utomlands och ett större ingrepp i Sverige

Ett råd är att man kanske fixar sin tand utomlands - så lite som möjligt. Menas med detta: svensk tandvård har ett väldigt gott rykte - ett välförtjänt sådant - och om du skulle ha oturen att slå ut en tand utomlands så kanske du kan sätta in en krona där och sedan besöka din ordinarie tandläkare i Sverige efteråt.

Bor du i exempelvis Solna och har en tandläkare som du litar på där - varför chansa med att en tandläkare i Italien gör ett gediget jobb? Handlar det om en vecka så kan du säkert klara dig med en mer temporär lösning innan din tandläkare i Solna ordnar en mer permanent lösning. Givet vilket typ av tandskada det handlar om och vilken smärta den innebär naturligtvis.

Att tänka på vid akut tandvård utomlands

Här är några detaljer som du bör tänka på om olyckan skulle vara framme under din utlandsvistelse

  • Spara alla originalkvitton. Detta för att visa Försäkringskassan och ditt försäkringsbolag.
  • Be en utförlig beskrivning. Se till att den tandläkare som behandlar dig lämnar en redogörelse om vad han/hon har gjort. Den kan du visa upp för din tandläkare i Solna då du kommer hem för en effektivare process.
  • Privat vård: kan komma att vara dyrare och vara svårare att få ersättning för. Kolla det innan!
  • Kolla med resebolaget/hotellet: I många fall kan ditt resebolag och ditt hotell ha nära samarbeten med tandläkare och ge dig en smidigare lösning på problemet. Ta hjälp om det finns den möjligheten.

 

9 Feb 2018

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.