Jobbpendla mellan Malmö och Köpenhamn

Att många väljer att pendla från Malmö till Köpenhamn för sitt jobb är inte särskilt märkvärdigt, med tanke på fördelarna det för med sig. Att pendla till den danska huvudstaden är billigt, och med de förmånliga lönerna är det en klar sak för många. Någon som arbetar med hemstädning i Malmö kan få över 2 000 kronor per månad mer i plånboken, om arbetet sker i Köpenhamn istället för Malmö.

Kostnader för pendling

Givetvis får man väga den ökade inkomsten mot vad det kostar att pendla. Jobbar man med hemstädning i Malmö till exempel, som vanligen är relativt lågbetalt, kanske det inte lönar sig särskilt mycket att pendla ensam i bil varje dag. Om man däremot tar tåget eller kan samåka flera personer i en bil kan det mycket väl löna sig. Desto större marginaler har man om man är välbetald. En konsult i Malmö, privatanställd med en lön på 40 000 kronor i månaden, kan få kring 55 000 kronor för ett liknande jobb i Köpenhamn. Pendlar man dessutom med tåg kan den disponibla inkomsten ökas med nästan 4 000 kronor. Med en sådan ökning kan bilen tas med ett bättre samvete – men den största vinsten görs om man tar tåget eller om flera åker tillsammans i en bil.

Vilka pendlar?

Det finns givetvis ingen bestämd mall för hur det ser ut, men statistiken berättar att hälften av alla öresundspendlare har kreativa yrken. Med kreativa yrken åsyftas yrken där problemlösning och utvecklingsfrågor utgör en dominerande del av arbetsuppgifterna. Exempel på det är till exempel ekonomer, konstnärer, ingenjörer och forskare. Den höga andelen kan bero på att arbetskraften inom kreativa yrken i regel är mer mobil. Med det sagt kan i princip vem som helst börja pendla, så länge det finnas ett jobb på andra sidan sundet som väntar. Arbetar man till exempel som servitör eller med hemstädning i Malmö, kan man öka sin disponibla inkomst med ca 2 000 – 2 500 kronor (beroende på lön) i månaden. Summan är inte obetydlig och kan motivera många till att söka jobb i den danska huvudstaden.

I huvudsak från Sverige till Danmark

Det finns skäl till att pendlingen huvudsak går från Sverige till Danmark och inte tvärtom. Som du säkert har förstått vid det här laget är lönerna givetvis en faktor.

Men det finns andra förklaringar till att pendlingen ser ut som den gör:

  • Fler jobb. Chansen är troligtvis större att någon som till exempel jobbar inom restaurang eller med hemstädning i Malmö, hittar ett jobb i Köpenhamn än tvärtom.
  • I Köpenhamn märks en positiv konjunkturutveckling.
  • Danskar flyttar till Skåne. Medan svenska pendlare bor kvar i Sverige, väljer danska pendlare ofta att bosätta sig i Skåne, men fortsätta arbeta i hemlandet. På så vis kan de ta del av samma förmåner som svenskar gör.

Eftersom pendligen tar så mycket av vår tid och energi, kan det vara en bra idé att överlåta hemstädningen åt någon annan, till exempel en firma som jobbar med hemstädning.

13 Jan 2018

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.