Hyra buss – en checklista

Ska ni hyra buss till skolklassbuss, resaen eller pensionärsföreningen? Eller kanske för att skjutsa alla bröllopsgäster mellan vigseln och festlokalen. Allt för många väljer att kontakta bussbolag utan att först tänkt över behov. Glöm inte heller att jämföra priser.

Hur många ska åka med bussen?

Bussbolagen har generellt många olika bussar som kan hyras. Det mest kostnadseffektiva är att hyra bussar som har lika många säten som personer som ska åka med. Kanske är det bättre att hyra en buss som fylls helt och sedan komplettera med en minibuss. Detta istället för att hyra en så stor buss att enbart hälften av platserna blir upptagna.

Vad kostar det?

När du vet ert behov blir det även lättare att be om offert från flera bussbolag. Priset kan självklart skilja en hel del beroende på vilka bussar de erbjuder och vilken service som ingår i priset. Ska ni ha bussen flera dagar, eller göra en längre resa, kan det även vara värt att ta in priser från bussbolag från andra städer.

Bor ni i Västerås kan ni lika gärna hyra buss från Stockholm om det exempelvis är en bussresa till fjällen eller till Danmark. Den lilla sträckan mellan Västerås och Stockholm ökar knappast totalkostnaden för att hyra bussen nämnvärt.

Bara skjuts eller även buss på plats?

Vill ni hyra buss enbart som transportmedel mellan punkt A och punkt B? Eller vill ni ha tillgång till bussen när ni kommit fram. Åker man på en längre gruppresa finns ju alltid bussen tillgänglig för utflykter och transport. Om man däremot hyr bussen enbart för att ”komma fram” finns ju inte detta behov.

Vill ni ha en guide på resan?

Är ni intresserad av att lära er mer om domkyrkan i Västerås och staden överlag? Kanske önskas en personlig guidning kring de mest besökta turistmålen i Uppsala av en kunnig guide?

Det kan låta dyrt att boka en guide till bussresan men här får man räkna med att en buss lätt tar 50 passagerare. Om varje person betalar 100 kr extra för dagsresan så finns 5000 kr att hyra en guide för (vilket är mer än vad det kostar). Med en personlig guide skapas en helt anpassad bussresa utifrån vad resenärerna är intresserade av. Dessutom upplevs de längre resorna kortare om man har med en guide som kan genomföra små musiktävlingar, quiz eller svara på frågor kring resmålet.

Ska bara enkelväg?

Ska ni bara åka enkelväg kan bussbolag anlitas från bägge de städer man ska åka mellan. Vill ni exempelvis hyra buss för att åka mellan Västerås och Malmö enkelväg kan bussbolag både i Malmö och Västerås kontaktas för offert. Det spelar i detta fall ingen roll var bussresan startar då bussarna ändå får köra samma sträcka.

Vilka bekvämligheter önskas?

Vilka bekvämligheter som önskas beror främst på hur lång resan är. Är det bara någon timme krävs inte speciellt många bekvämligheter. Är det däremot en lång gruppresa inom eller utanför Sverige kan bredare stolar, Wifi och TV vara smidigt att ha för att resan ska bli så bekväm som möjligt.

11 May 2019

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.