Dags lätta ankar och flytta?

Om det är dags att lätta ankar och flytta utomlands är det många saker att tänka på. Vart man ska flytta är ju det första. Är det för att man ska arbeta utomlands ett tag, för det egna företaget hemma i Sverige, brukar man få hjälp av arbetsgivaren med det mesta. De brukar kunna hjälpa till med arbetsvisum, uppehållstillstånd, bostad och andra praktiska saker som man själv kan ha svårt att ordna med. Oftast ser man bara till att ha med sina egna personliga ägodelar.

Ska man flytta på egen hand är det däremot många saker som man måste tänka på och klura ut själv. Sedan beror det även på om man endast ska bo utomlands ett tag, eller om man verkligen ska flytta ut ur Sverige och inte flytta tillbaka hit. I vilket fall oavsett längd på utomlandsvistelsen, är det hela ett äventyr. Men se upp. Det finns många saker som behöver ordnas innan det roliga äventyret kan börja.

Skaffa homestyling i Stockholm vid försäljning

Har du koll på detta?

  • Visum och uppehållstillstånd. Vissa länder kräver både visum för enstaka resor och för längre uppehåll i landet. Många länder har så att man kan resa in på ett 3-månaders uppehållstillstånd, vilket man får direkt vid ankomsten till flygplatsen. Det är ett turistvisum som gör att man kan bo där i 3 månader. Sedan måste man ut ur landet. Vissa åker ut på någon resa och återkommer, och får på så sätt 3 månader till att vistas i landet. Ska man bo längre än 3 månader är det bättre att skaffa visum och uppehållstillstånd innan man åker dit. Inom EU behövs ingetdera.
  • Pass och internationellt körkort. När man ska åka utomlands är det mycket viktigt att ha ett giltigt pass. Vill man dessutom kunna köa bil utomlands (utom i EU) bör man ha ett internationellt körkort. Det kan man skaffa vid Trafikverket.
  • Adressändring till Skatteverket. Ska man flytta mer permanent bör man göra en adressändring till Skatteverket. I så fall behöver man ju inte betala skatt i Sverige, men samtidigt innebär det också att man går ur Försäkringskassan och går miste om sjukpenning och föräldraförsäkring – dock inte om arbetsgivaren är svensk och du betalar inkomstskatt i Sverige!
  • Gå inte ur a-kassan – om det inte är så att du tänker dig att teckna en arbetslöshetsförsäkring i utlandet. Då kan man gå ur a-kassan. Inte annars. Tänker du dig att du ska återkomma till Sverige, är det bäst att stanna kvar i den egna a-kassan.
  • Säga upp alla abonnemang. Ska man flytta, bör man säga upp alla sina abonnemang; mobil, bredband, TV-licensen, elen, försäkringar och liknande. 
  • Ska du sälja din bostad? Då bör du ta kontakt med en mäklare, så att du får hjälp med att sälja den. Om du upplever att bostaden är svårsåld, kan du behöva ta hjälp av en inredare som gör homestyling i Stockholm. Läs mer om det på: homestylingstockholm.nu.
30 Nov 2019

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.