Allmänt om resväskor och resa med resväska

En resväska kan vara i hårt material och är då generellt bättre på att kunna förvara ömtåliga saker i. Dock är väskan alltid lika stor och har samma form oavsett vad du har i den. Mjuka resväskor kan lättare forma sig efter innehållet och det kan gå att töja lite på utrymmesmängden om man klämmer ihop sin packning ordentligt. Om du ska åka utomlands brukar det finnas en maxvikt för resväskan, då inkluderas även väskans egen vikt.

Om ni är två personer som ska resa tillsammans och ni får checka in 20 kg var, så kan man inte lägga 40 kg i en resväska och checka in tillsammans. Varje enskild väska får då max väga 20 kg. Om man bryter mot flygbolagens viktregler så kan man åka på att betala för övervikten alternativt behöva plocka ut packning tills vikten matchar med den vikt som är tillåten att checka in. Ska du bara resa en kortare sträcka rekommenderas istället en kabinväska, det är som en liten resväska men som du faktiskt får ta med in i kabinen på flyget. Det brukar dessutom gå bra att ha en kabinväska och en mindre handväska.

När du reser med en kabinväska är det viktigt att ta reda på vad du får ta med dig in i kabinen. Man får inte ta med sig vätskor som är i förpackningar större än 100 ml, max 10 st. Undantag gäller för nödvändiga mediciner och barnmat. Du kan dock bli ombedd att provsmaka barnmaten för att visa att den inte är farlig. Du får inte packa ner vassa föremål som saxar och pincetter i handbagaget.

Om du reser med både incheckad resväska och kabinväska så kom ihåg att lägga ner dina värdesaker i kabinväskan alternativt en liten handväska. Flygbolagen ansvarar inte för de värdesaker du lämnar ifrån dig när du checkar in en resväska. Du kan få ut en ersättning för förlust av din resväska och en liten summa pengar att handla nya kläder för på resmålet, men har du dyra värdesaker incheckade så får du inte pengar för dessa.

Kom ihåg när du kommer till ditt boende på resmålet att be om en safety box. Att låsa in värdesaker i resväskan på hotellrummet är ingen toppenidé. Värdesaker ska förvaras där de ligger säkert.

10 Mar 2017

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.