Blogg

Tips för dig som ska till Tunisien

18 jul 2017

Tunisienresor lämpar sig bra för den som letar efter sol, värme, vatten och lugn och ro. Här finns flertalet turistorter dit man åka för att slappna av och bara njuta av tillvaron. Det är dock viktigt att komma ihåg att Tunisien är ett helt annat land än Sverige och att det finns risk för en del kulturkrockar. De flesta går dock att undvika utan större ansträngning, bara man känner till vad det handlar om. Dessutom behöver kulturkrockar inte alltid vara något jobbigt, utan kan ske både på gott och ont.

Okej att pruta

Här skiljer sig Sverige från stora delar av världen. Ofta är priset du får på en vara i allra högsta grad förhandlingsbart. Som vanligt i förhandlingar gäller det dock att inte försöka pruta alldeles för mycket – då kan du gå miste om hela affären. Dock har, på senare år, ett antal affärer runt om i landet börjat med fasta priser. Det här står i sådana fall angivet, i de flesta fall vid ingången till affären. Med den här kunskapen kommer dina tunisienresor att både bli mer smärtfria och ekonomiska.

Gå inte till stan i badkläder

I regel är norra Afrika mer konservativt än Sverige och Skandinavien. Som ett led i detta rekommenderas det att inte gå runt i badkläder på stan, utan endast på hotellområdet och på stranden. Framförallt är det kvinnor som berörs av detta. Det här gäller inte bara vid tunisienresor, utan i allmänhet även vid resor till närliggande länder och regioner.

Håll alltid koll på säkerhetsläget

Vid tunisienresor och resor överlag till norra Afrika rekommenderas det att alltid förvissa sig om säkerhetsläget innan en resa bokas. Under senare år har regionen drabbats av instabilitet i hög grad. Håller man sig till semesterstäderna finns det dock normalt sett inga anledningar till oro. Ofta är det inne i städer och nära gränsområden som man ibland kan avrådas från att resa till.

Lär dig fraser på arabiska och/eller franska

Att kunna enklare fraser på det språk som talas i landet man åker till rekommenderas alltid. I Tunisien består ca 99 procent av befolkningen av araber och således är det arabiska som talas mest i landet. De flesta har dock goda kunskaper även i franska sedan landet var en koloni till Frankrike i nästan ett sekel.

På vissa restauranger och i hotellområden kan det även fungera med tyska och engelska. Att kunna föra sig grundligt på arabiska och franska ger dig dock stora fördelar vid tunisienresor. Särskilt väl kan det komma till pass när du ska pruta i en affär eller på en marknad. Ofta räcker det med att kunna be om notan, lära sig hälsningsfraser och att kunna säga ja eller nej. Om du inte planerar några besök till städer eller områden där mindre turister finns generellt sett, kan du dock klara dig med endast engelska.

Allmänt om resväskor och resa med resväska

10 mar 2017

En resväska kan vara i hårt material och är då generellt bättre på att kunna förvara ömtåliga saker i. Dock är väskan alltid lika stor och har samma form oavsett vad du har i den. Mjuka resväskor kan lättare forma sig efter innehållet och det kan gå att töja lite på utrymmesmängden om man klämmer ihop sin packning ordentligt. Om du ska åka utomlands brukar det finnas en maxvikt för resväskan, då inkluderas även väskans egen vikt.

Om ni är två personer som ska resa tillsammans och ni får checka in 20 kg var, så kan man inte lägga 40 kg i en resväska och checka in tillsammans. Varje enskild väska får då max väga 20 kg. Om man bryter mot flygbolagens viktregler så kan man åka på att betala för övervikten alternativt behöva plocka ut packning tills vikten matchar med den vikt som är tillåten att checka in. Ska du bara resa en kortare sträcka rekommenderas istället en kabinväska, det är som en liten resväska men som du faktiskt får ta med in i kabinen på flyget. Det brukar dessutom gå bra att ha en kabinväska och en mindre handväska.

När du reser med en kabinväska är det viktigt att ta reda på vad du får ta med dig in i kabinen. Man får inte ta med sig vätskor som är i förpackningar större än 100 ml, max 10 st. Undantag gäller för nödvändiga mediciner och barnmat. Du kan dock bli ombedd att provsmaka barnmaten för att visa att den inte är farlig. Du får inte packa ner vassa föremål som saxar och pincetter i handbagaget.

Om du reser med både incheckad resväska och kabinväska så kom ihåg att lägga ner dina värdesaker i kabinväskan alternativt en liten handväska. Flygbolagen ansvarar inte för de värdesaker du lämnar ifrån dig när du checkar in en resväska. Du kan få ut en ersättning för förlust av din resväska och en liten summa pengar att handla nya kläder för på resmålet, men har du dyra värdesaker incheckade så får du inte pengar för dessa.

Kom ihåg när du kommer till ditt boende på resmålet att be om en safety box. Att låsa in värdesaker i resväskan på hotellrummet är ingen toppenidé. Värdesaker ska förvaras där de ligger säkert.

Obs! Framtidsresor AB har gått i konkurs.